Objavljeno 29. 6. 2018.

Kako biti turist u vlastitom gradu Vol. 2.

Piše: Ana Perković

 

Blog “Kako biti turist u vlastitom gradu” potaknuo nas je da prihvatimo izazov i upoznamo naše gradove. Kako nam je često nešto: “tako blizu, a tako daleko”. Savršen primjer za navedeno je grad Zaprešić! :) Ovaj grad smješten u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a nedaleko od grada Zagreba, prava je oaza za odmor. Prirodne ljepote, kulturno povijesna baština, brojni dvorci… samo su neki od razloga zašto posjetiti ovo mjesto. No, krenimo ispočetka!

 

ŠTO SE TO SKRIVA IZA ŽBUNJA?

Naša prva ‘postaja’: jezero Zajarki. Jezero Zajarki, među lokalnim stanovnicima poznato i kao “Bager”, najveće je jezero u okolici Zaprešića. Za vrijeme nesnosnih vrućina, mnogi upravo ovdje pronalaze osvježenje. Jezero je mnogima omiljeno mjesto za vikend odmor i druženje, a i mi smo se ubrzo uvjerili zašto je to tako. Sunčano vrijeme, ugodna voda, plaža i smještaj u hladovini čine savršenu kombinaciju, a atmosferu su dodatno upotpunili prelijepi labudovi. Zbilja bi bilo šteta ne uslikati ih. :P Smjestili smo se uz obalu jezera i uživali…

 

USTANI BANE, USTEF TE ZOVE :)

Nakon jezera, uputili smo se u Nove dvore. Novi dvori u Zaprešiću su kulturno-povijesna znamenitost tog grada, ali i čitave Hrvatske s obzirom da se radi o obitavalištu najpoznatijeg hrvatskog bana Josipa Jelačića. Posebno su poznati po svojoj kulturno- povijesnoj baštini i očuvanosti cjelovitog gospodarskog vlastelinskog kompleksa, a cijelu sliku upotpunjuje prekrasna park - šuma.

Danas se u okruženju dvorca nalaze gospodarske zgrade, kuružnjak, vršilnica, muzej Matija Skurjeni, kapelica sv. Josipa, vrtlareva kuća - "staklenjak", obiteljska grobnica, ali i  golf vježbalište. Rado smo se prošetali dvorima, a posebno nam je bila zanimljiva grobnica obitelji Jelačić pored koje smo se morali slikati!

 

KREMŠNITE? MOŽEEE

Jeste li znali da se iz Zaprešića može vrlo brzo stići do Samobora zahvaljujući Skeli u Medsavama? To nam je dalo super ideju! Odlučili smo provjeriti kakav je osjećaj ploviti skelom! (Suuuuper je osjećaj ploviti Savom s jedne strane obale na drugu!)

A kad smo već prešli na drugu stranu svratili smo u Samobor na nezaobilazne samoborske kremšnite. :) Grad Samobor ponosi se kremšnitama, stoga bi otići u ovaj grad, a ne pojesti ih zbilja bio grijeh. Zastali smo “U prolazu” i uživali u ovoj slastici.  

Po povratku iz Samobora, odlučili smo posjetiti dvorac Lužnicu u Zaprešiću. Zaprešić i njegova okolica poznati su po brojnim dvorcima, a barokni dvorac Lužnica je samo jedan od njih. Nažalost, zbog radova na preuređenju, posjetu smo morali odgoditi za neki drugi put. :( No, to je samo još jedan razlog za ponoviti ovakav izlet. :)

 

KONJI BILI, KONJI VRANI

Obzirom da smo cijeli dan bili u pokretu, nismo ni shvatili da smo gladni. Počastili smo se večerom u restoranu Madera, a nakon toga smo se uputili u konjički klub Trajbar Team, također u blizini Zaprešića. Smješten u ugodnom ambijentu, a okružen bogatim zelenilom, konjički klub je odredište ne samo ljubitelja konja, nego i zaljubljenika u prirodu i zdrav način života. Došli smo vidjeti konje, a kad tamo - nema konja! Ipak smo ih pronašli u konjušnici! Malo smo se družili sa ljepotanima zadivljeni njihovom veličinom, a obavezno i uslikali :)

U opuštenom ambijentu slagali smo dojmove cjelokupnog dana, i razmišljali kako: “sve što je lijepo - kratko traje…” Dan je već bio na izmaku kada smo se rastali, ali svima nam je na pameti bila ista misao: “Ovo definitivno treba ponoviti!” :D

blog